Systema Amsterdam Russian Martial Art

Wat is Systema? 

Systema (letterlijk ‘het systeem’) is geworteld in de traditionele Russische gezondheid, fitness en vechtkunst. Het is een uniform systeem van concepten en oefeningen die zijn ontworpen met het ontwikkelen en verbeteren van alle drie niveaus van menselijke vermogens (fysiek, psychologisch en geestelijk).             

De 3 elementen in Systema wat een TRUE WARRIOR creëert - Combat Skill, Strong Spirit en Healthy Body.

Het lichaam moet vrij zijn van spanning, gevuld met uithoudingsvermogen, flexibiliteit, moeiteloze bewegingen en explosief potentieel. De geest of psychische staat heeft rust, vrij van woede, irritatie, angst, zelfmedelijden, waan en trots te zijn. De combat skills omvat bewegingen die krachtig, nauwkeurig, direct, efficient, subtiel en divers zijn, de handtekening van een ware professional.

De reden waarom deze Russische Martial Art SYSTEMA genoemd wordt. Het is een complete set van concepten en training componenten die iemands leven verbeterd. In dit geval het verkrijgen van krijgskunst vaardigheden om de functies van de fysiologische systemen (oa. zenuwstelsel, motoriek, bloedsomloop, spieren en ademhaling) van het lichaam en de drie van menselijke vermogens (fysiek, psychologisch en geestelijk) te verbeteren.

Het belangrijkste principe van Systema is non-vernietiging. Het doel is om ervoor te zorgen dat je training en houding geen schade brengen aan het lichaam en psyche van jezelf en dat van je partners. Systema is ontworpen om te creëren, te bouwen en het versterken van je lichaam, je psyche, je relaties en je omgeving.

Systema heeft een andere benaming "Poznai Sebia" of "Ken Uzelf". Wat betekend het eigenlijk om jezelf te begrijpen? Het is niet alleen weten wat je sterke en zwakke punten zijn, dat is goed, maar vrij oppervlakkig. Trainen in Systema is één van de zekere manieren om de omvang van onze beperkingen te zien - om te zien hoe trots en zwak we eigenlijk zijn. Systema stelt ons in staat de ware kracht van de geest te laten groeien, de kracht die afkomstig is van nederigheid en duidelijkheid geeft in het doel van ons leven.

De wortels van Systema liggen in het Russisch- orthodoxe christelijk geloof, het geloven dat alles wat er met ons gebeurt, goed of slecht, slechts één ultiem doel heeft. Dat is om de best mogelijke condities te scheppen voor elk persoon om zichzelf beter te begrijpen. Degelijk trainen in Systema draagt hetzelfde doel - om elke beoefenaar in de best mogelijke setting te plaatsen om over zichzelf te ontdekken wat hij of zij kan handelen en reageerd op elk moment en situatie. 

Één van Mikhail Ryabkoxs woorden aan beginners is; "Wees een goed mens en al het andere zal tot u komen." In een eenvoudige, maar uitgebreide manier zal Systema je helpen om de juiste weg te bewandelen.

Tot op de dag van vandaag wordt Systema gebruikt en getest door professionals. Systema is praktisch, het is ontworpen om zich aan te kunnen passen aan elke persoon in elke situatie. Het systeem bevat geen technieken maar is gebaseerd op de 4 principes van Ademhaling, Ontspanning, Houding en Beweging.